henk-janssen

Augustus 2021

Wat is de geschiedenis van de grond waarop je woning gebouwd is?

Onlangs kreeg ik van een jong gezin een aanvraag voor een huisreiniging. Naar aanleiding van de gratis meting had ik een eerste oriënterend telefoontje met de aanvraagster waarin ik vroeg wat de aanleiding was voor een huisreiniging. Ze bleek ziek thuis te zitten en had een slecht gevoel bij de woning en zat het liefst op zolder. 

Na wat doorvragen bleek dat ze destijds met haar partner en een kleine van 2 jaar bewust in een nieuwbouw woning zijn gaan wonen. Dat was voor haar geruststellend omdat er dan geen geschiedenis van vorige bewoners in het huis zou zitten. Vragend naar haar beroepsmatige werkzaamheden bleek dat ze verpleegkundige was en dat het huis gebouwd is op een voormalig ziekenhuisterrein.

Toen ik haar naar aanleiding van het laatste vertelde over mijn eerdere ervaringen met huizen die op “verkeerde” plekken zijn gebouwd, in dit geval ook op een voormalig ziekenhuis terrein ergens in Twente, bleek ze dat ze regelmatig dromen over operaties had. 

Toen was voor mij duidelijk wat de oorzaak was van de klachten bij dit gezin.

Waar gaat het om?
Een stuk grond waar huizen op gebouwd worden heeft van oudsher vaak een heel andere bestemming gehad.

Soms is het landbouwgrond geweest, soms ook echter een voormalig ziekenhuis terrein of een plek waar een industrieel complex is geweest zoals ik laatst tegenkwam in Zwolle. Hier was een nieuwe woonwijk gebouwd op vervuilde grond van het voormalig Wavin complex. 

Verder ben ik regelmatig in huizen geweest zoals bijvoorbeeld in de wijk Schuytgraaf. Een deel van Arnhem waar in de oorlog heftig is gevochten. In dit voormalig oorlogsgebied is nu de wijk Schuytgraaf met honderden woningen ontwikkeld. Wat ik hier hoorde is dat de bewoners als het ware de soldaten door hun huis “zagen” marcheren. 

Een andere ervaring die me nog helder voor de ogen staat is een huisreiniging in Eersel die prachtige woning was gebouwd was op een plek waar ooit een kampement van Napoleon was geweest. Uit historische documenten over de streek bleek dat er ook hier heftig was gevochten.

Een stuk grond is dus niet een stuk grond waar je zomaar van alles mee kunt doen. Dat doen we wel! Een perceel of groter gebied heeft een “geheugen’ waarin alle voorgaande ervaringen van dat gebied zijn opgeslagen. 

Een woning is niet zomaar een woning. In het geheugen van een woningen zijn alle ervaringen van vorige bewoners opgeslagen. Het kost niet veel fantasie om hier wat beelden bij te krijgen. Het kan een woning zijn waar veel ruzie is geweest, waarin iemand na een langdurig ziekbed is overleden, iemand ooit zelfmoord heeft gepleegd. 


Laatst was ik in Belgie voor een huisreiniging. Lang geleden was een de bewoonster van de toenmalige boerderij door een noodlottig ongeval om het leven gekomen en liet een gezin met 6 kinderen achter. Vervolgens meer recent hebben twee mensen in hetzelfde pand, inmiddels tot woning omgevouwd, zelfmoord gepleegd. De huidige bewoonster, moeder van een van de slachtoffers, kampt met ernstig psychische klachten. Het is dan haast voorspelbaar dat volgende bewoners op een dergelijke plek voor hen onverklaarbaar klachten krijgen.   

In deze blog heb ik het nog niet over aardstralen gehad, lees daarvoor het volgende blog.

Wil je weten wat de energetische conditie van een gebied of woning is, vraag dan een gratis meting aan.