henk-janssen

24 maart 2020

Een Huisreiniging is heel veel meer dan een huisreiniging. Het kan het begin van een nieuw leven zijn.

De kracht van emoties.

Peter is inmiddels een goede vriend die ik in 2009 via een huisreiniging heb leren kennen. Destijds zat hij in zak en as na een echtscheiding die hem emotioneel gesloopt had.  Bij zijn vertrek moest hij in de economische crisis van die tijd niet alleen op stel en sprong plek vinden voor zichzelf maar ook voor 4 Friese paarden: het werd een zwaar onderkomen boerderij met gelukkig wel voldoende ruimte voor de dieren.

Dat was wel even wennen: elke avond alleen thuiskomen in een stil huis, om de 2 weken met 2 jonge meisjes een weekend lang een thuis maken in een oud, koud huis en doen of dat normaal is.

De paarden waren er wel maar ze waren er ook niet. In de stal maar ook in het huis hing een aparte sfeer. Was dit het bekende verwaarloosde huis van een boer die het al jaren net niet meer kan volhouden of was er toch meer aan de hand? 

Daar kwam nog bij dat je in de emotionele rollercoaster van een echtscheiding voortdurend aan jezelf twijfelt en zoekt naar antwoorden

Op de een of andere manier dook op internet de term huisreiniging op: was dat misschien iets? Huis laten meten? Als je na de middelbare school, de universiteit en een nuchtere chirurgenopleiding de hele dag zieke mensen ziet die na een operatie geweldig opknappen wat moet je dan met een energiemeting? Dat is toch een stokje dat beweegt of een rare pendel?? 

Toch de stoute schoenen aangetrokken en Henk gebeld voor een huisreiniging en wat bleek dat nodig!! 

Niet alleen de boerderij had een verstoorde energie, ook Peter was een beetje de weg kwijt. Wat bleek was dat hij, ondanks een zeer succesvolle carrière als chirurg, hij zijn hele leven op zoek was geweest naar erkenning en liefde. Die zoektocht was een gevoel dat hem zijn hele leven al onbewust vergezelde. De scheiding van de moeder van zijn kinderen heeft het onderliggende trauma behoorlijk geactiveerd. In de kern had en heeft hij een hart van goud, en wat in de loop der jaren duidelijk is geworden is dat hij altijd al anders is geweest. Ik weet maar al te goed zelf hoe het is om anders te zijn en te trachten ergens bij te horen.

De boerderij, inclusief de paardenstallen zijn in 2009 grondig energetisch gereinigd: niet alleen werden in huis forse energetische storingen waargenomen maar bovendien ging er een “storingsalarm” in een paardenbox waarin naar later bleek enkele maanden eerder een jong veulen overleden was na veel liefdevolle verzorging. 

Deze opzienbarende vondst die niemand had kunnen weten behalve Peter zelf bracht hem ernstig aan het twijfelen of 1+1 altijd wel 2 is of misschien soms ook niet?

De website van de huisreiniging opnieuw aangeklikt op zoek naar “kennis” en verklaringen en warempel daar werden spirituele meerdaagse workshops aangeboden. En ik herinner me nog goed hij zich als een vis in het water voelde en heel bijzondere ervaringen had. 

De relatie van destijds bij onze eerste kennismaking in 2009 is niet lang daarna gestopt en hij woont nu samen met zijn nieuwe partner. Ook het ontstaan van deze relatie is een verhaal op zich en heeft direct of indirect ook te maken met een huisreiniging die ik bij haar in het westen van het land heb mogen doen. Als ik zie hoe Peter en zijn huidige partner samen in voor- en tegenspoed, al worstelend met oude trauma’s en emoties hebben opgebouwd en hoe zij zich samen door en met elkaar ontwikkeld hebben in de afgelopen jaren, dan is een diep respect mijnerzijds op zijn plek.

Peter was een zeer bekwaam chirurg die in 2018 door zijn leeftijd afscheid heeft genomen van zijn actieve carrière. Zijn werk mist hij nog steeds, de manier van werken in de gezondheidszorg en zijn collega’s daarentegen helemaal niet. Hij was een chirurg die tijd en aandacht had voor zijn patiënten, naast hun bed ging zitten, handje vasthield omdat hij geloofde dat echt contact maken vanuit het hart een van de belangrijkste voorwaarden zijn om beter te worden of de situatie te accepteren.

In de loop van de jaren hebben we veel contact gehad, ben ik regelmatig samen met mijn partner(s) in Friesland geweest en hebben we op energetisch vlak veel mooie dingen gedaan. 

De destijds vervallen boerderij en verwaarloosde tuin is in een 4 jaar durende totale verbouwing een paradijs geworden, voor de vele gasten die er komen en voor de Friese paarden, nog steeds een grote passie van beiden.

Al die jaren tot en met de dag van vandaag kwam er telkens tussen neus en lippen per jaar een vervolgcursus in het begin of een energetische APK  of een telefoontje ( “als de dag van gisteren”) met als bijzondere kenmerk dat Peter bij elke ontmoeting altijd een ding aan mij “kwijt” moest : sinds ik jou heb leren kennen ben ik nooit meer bang geweest. Hiermee bedoelde hij dat hij door elke dag geestelijk tanden te poetsen zich had leren gronden.

Je stapt de auto in, riemen om en als je wegrijdt draai je de dop van je hoofd en laat je je helemaal vollopen met vloeibaar goud dat letterlijk van de voeten tot aan de kruin omhoog kruipt en dan noem je even degene waar je om geeft. 30 seconden klaar. Dagelijks. Punt.

Niet alleen geestelijk gebeurde er nogal wat maar ook lichamelijk. Hoewel Peter vanaf de eerste dag op college tot de laatste dag als arts in 40 jaar geen dag ziek geweest was veroorzaakte de grote stressfactor van de onregelmatige diensten en zijn verantwoordelijkheidsbesef uiteindelijk voor ernstig overgewicht en hoge bloeddruk. 

Hoe dit in 1 jaar veranderde met een permanente gewichtsdaling van 23 kilo en een normalisering van de bloeddruk is het onderwerp van een ander verhaal van zijn kant over voeding.

Waar dit verhaal nu over gaat is een heel recente gebeurtenis die aangeeft wat de impact is van onbewuste emoties.

Toen hun oudste hond aan het einde leek te zijn zochten ze een jonge hond om te wennen aan de huisregels. Dat werd een 5 maanden oude reu geboren in Polen die na 4 mislukte gezinnen uiteindelijk bij hun terecht kwam. Hij was op het verkeerde moment thuis weggehaald en had daarna alleen maar slechte ervaringen als een puppy die nergens de kans kreeg en dus zodanig piepte dat hij met elk denkbaar excuus van “allergie” t/m verlatingsangst door gepoeierd werd. 

Hij werd met 2 oudere honden 6x per dag uitgelaten op 3,5 hectare grond en een eigen vijver. Hij werd een vrolijke stuiterbal die van begin af aan de aandacht opeiste als een ADHD-kind.

Sprong als een haas door de wei met alle 4 de benen in de lucht en flapperende oren zodanig dat de Hollandse jongensnaam vervangen werd door Wally genaamd naar de film “the great Waldo Pepper” waarbij een piloot in de crisis jaren met een tweedekker overal tegen aan botst en voortdurend in het gips loopt.

Ook hun Wally kwam na de zoveelste stoeipartij met een van de honden van 40 kilo met een rugblessure terug. Daarmee was de puppycursus halverwege meteen afgelopen.

Er bestaat niks zieliger dan een puppy van 5 maanden die rugpijn heeft. In de mand, onder een deken, naast de mand, op het bed, naast het bed: nachtenlang in de weer op het bed tillen, van het bed tillen. Dure onderzoeken, dure medicijnen.

Vijf maanden medicijnen elke dag verstoppen in stukje worst om 6 uur in de morgen. En dan de hele dag bezig tot 02.00 ‘s nachts het laatste plasje gepleegd is. Regen of geen regen, donker of niet donker, waaien of niet waaien, koud of niet koud.

Stukje voor stukje werd vertrouwen gewonnen en met spelletjes en enorm veel aanhalen kwam een geweldige hond tevoorschijn.

Overal mee naar toe slepen en helemaal blij, vanwege de rugklachten, in de auto achterbak tillen en dan brutaal naar iedereen blaffen totdat je gek bent en dan weer thuis uit de auto tillen. En dan heb je plotseling een bodyguard die op een meter afstand de godganse dag achter je aanloopt, op je voeten gaat zitten, tegen jouw stoel gaat liggen en precies tussen jouw benen door de deur loopt als je naar buiten gaat en ‘s avonds aan de voet van het bed.

Elke dag 2x trainen achter ballen aan een heuvel op en af om het overgewicht van de medicijnen kwijt te raken resulteerde in een heel blije maar ook extreem snelle en slanke hond.

Hoe zacht je ook loopt: ‘s nachts om drie uur de ijskast open maken: dan komt heel langzaam voorzichtig een natte neus met 2 grote oren onder de ijskast deur door krijg ik ook wat??

In de loop van de maanden kwamen er plotseling autoriteitsconflicten met jaloerse aanvallen naar de twee oudere honden waarbij duidelijk werd dat de puppy de hondentaal nooit geleerd had en dus door bleef bijten terwijl de oudere honden op de rug lagen.

In overleg met de hondengedragsdeskundige toch maar gecastreerd ten behoeve van agressiebeheersing. 

Tot dan nooit iemand gebeten en altijd gekwispeld en wat begroetingsblafjes.

Een week later was ik bezig in de werkplaats en mijn bodyguard lag zoals altijd in zijn mand te kauwen op zijn bal: iemand verscheen plotseling uit het niets en Wally stond in een seconde bij hem en heeft hem blijkbaar net even gepakt bij het been omdat hij vond dat hij zijn baas moest beschermen. Er was niets aan de broek te zien maar de man was fors geschrokken, had pijn en bleek een blauwe plek te hebben. Duizend excuses etc. etc. Maar het kwaad was al geschied.

Wat nu dan? Deze hond kwam op voor de eerste baas die hem goed behandeld had en bedoelde het alleen maar goed.

Met de dierenarts overlegd en met zeer veel verdriet en dubbele gevoelens een besluit genomen. Je roept “Wally”  en daar komt een vrolijk kwispelende deugniet die na 1000 knuffels jou onvoorwaardelijk vertrouwt, je houdt zijn lieve koppie vast, de ogen kijken je verbaasd aan als hij een klein prikje in de nek krijgt  en omdat hij loom wordt gaat hij lekker in zijn mandje bij zijn kostbare bal liggen. Achterpootje een infuusje en dan geeft de dierenarts een spuit met 10 CC blauwe vloeistof: ZAFF en in 5 seconden gaat gewoon het licht uit. Als ik mijn ogen dicht doe dan zie ik weer het licht uitgaan. Je ziet het onherroepelijke gebeuren je wil roepen stop dat doen we niet maar we doen het wel, want als dat jongetje van de buren het terrein op fietst om kinderpostzegels te verkopen, wat dan?? Gvd waarom moest dat nu ons overkomen?

Een dag later met de trekker, zoals alle honden en katten die bij ons overlijden, in zijn mand weggebracht om te begraven naar de hoogste plek op heuvel van het military terrein met twee speelballen tussen de voorpoten: hij overziet 3,5 hectare net als in Out of Africa.

Wist niet dat ik zoveel kon janken. Godverdomme.

Beroepsmatig ga ik normaal met leven en dood om en had nooit blijvend moeite gehad na overlijden van een patiënt. Dat hoort erbij. Ook dit had ik beredeneerd en “onder controle”

Dan ontdek je dat je een heel jaar lang niet uit eten bent geweest omdat deze hond dan overstuur was, dat je elke dag van 06 uur tot 02.00 ‘s nachts de hond uitlaat. Dat je 2x per dag rond het hele huis met blik en veger op zoek gaat naar landmijnen omdat anders iemand in de hondenpoep stapt en nu totaal niets meer vindt. Elke dag wordt de deur schoongemaakt omdat er grote hondenpoten op de deur staan: mijnheer maakte zelf de deur open, hoie de klink ook gedraaid stond.

Een week later wilden de 4 Friese paarden niet meer in de stapmolen. Elke keer op weg naar de stal begon de oudste merrie plotseling voor de werkplaats, kreupel te lopen. Een dag later bleven alle paarden op die plek en ook voor de werkplaats telkens staan. De oudste ruin liep een dag daarna bij de training plotseling kreupel onder het rijden. Zodra de paarden voorbij de werkplaats geduwd en getrokken waren liepen ze weer normaal.

Peter is door alle ervaringen zich zo bewust geworden van de werking van energie, van zowel krachtplekken als verstoorde plekken, dat hij had opeens en ingeving had om mij te vragen of er iets in de energie veranderd was? 

Bij het invoelen en behandelen op afstand van de plek voelde Peter een aantal keren dat er iets gecorrigeerd werd in de energie. De bovenbeschreven emoties werden getransformeerd en de plek was weer opgeruimd.

Toen we klaar waren hadden we nog niet in de gaten wat precies de oorzaak was. Het verhaal van Wally met al z’n “ins en outs” kende ik toen nog niet. 

De volgende dag deden de paarden nog steeds wel wat raar, maar twee dagen later was alles weer normaal.

Ze lopen weer langs de plek die emotioneel beladen was geraakt naar hun stal.

De moraal van het verhaal:

  • Alle bewuste en zeker ook onbewuste emoties laten hun sporen achter op de plek waar ze geleefd en/ of ontladen zijn. Ook die emoties waarvan wij het bestaan niet eens kennen of vermoeden omdat ze ver voor onze tijd hebben plaatsgevonden. 
  • Paarden zijn zeer sensibele dieren die veel meer dan wij mensen de verstoorde energie kunnen waarnemen. Paarden worden niet voor niets steeds meer gebruikt voor coaching en healing.
  • Ook wij mensen worden steeds gevoeliger, sommigen voelen dit soort energieën, deze emotionele blokkades zonder bewust te kunnen duiden wat er aan de hand is. 
  • Op ieder plek op aarde is er wel eens iets heftigs gebeurd, ook in de huizen waarin we wonen. Is het niet de emotionele energie van de vorige bewoners dan is het in nieuwbouw de oude energie van de plek.

Www.henk-janssen.nl

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.